Incluziunea digitală pentru seniori. În Republica Moldova a fost lansată Universitatea Vârstei a 3-a

Incluziunea digitală pentru seniori. În Republica Moldova a fost lansată Universitatea Vârstei a 3-a
Incluziunea digitală pentru seniori. În Republica Moldova a fost lansată Universitatea Vârstei a 3-a

Cu scopul de a promova conceptul de învățare pe tot parcursul vieții și de a încuraja persoanele în etate să îmbătrânească activ și sănătos, Fundația Moldcell, în colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării și Universitatea de Stat din Moldova, au lansat „Universitatea pentru Vârsta a Treia” (UV3).

Programul pilot se desfășoară în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024 și transformă experiența de îmbătrânire prin promovarea învățării pe tot parcursul vieții și alfabetizarea digitală în rândul cetățenilor vârstnici. Inițiativa este deosebit de oportună, având în vedere provocările continue cu care se confruntă seniorii în adaptarea la era digitală. Un studiu recent a constatat că 40% dintre seniorii moldoveni se luptă cu digitalizarea, ceea ce duce la izolare și singurătate. Acest lucru subliniază importanța UV3 ca mijloc de a aborda această problemă în mod proactiv.

Nigina AbaszadaNigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, subliniază alinierea programului pilot la Programul Național pentru Îmbătrânirea Activă și Sanatoasă 2023-2027: „Universitatea pentru Vârsta a Treia este o parte integrală a Programului Național privind îmbătrânirea activă. Astfel, vrem să schimbăm conotația despre îmbătrânire, de la negativ la pozitiv, de la dependență la acțiune, de la beneficiari pasivi la agenți ai schimbării.”

În cadrul evenimentului de lansare a ”Universității pentru Vârsta a Treia”, Fundația Moldcell și-a demonstrat angajamentul de a reduce decalajul digital și a donat telefoane mobile conectate la internet celor 40 de studenți înscriși. Acest gest va facilita procesul de învățare și va permite vârstnicilor să se conecteze cu resursele educaționale și digitale esențiale și să elimine barierele în calea accesului la informații și comunicare.

Irina Strajescu

“Una dintre direcțiile principale ale activității Fundației Moldcell este îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor. Am demonstrat acest lucru prin mai multe proiecte și astăzi proiectul Universitatea pentru Vârsta a Treia este un proiect inedit pentru Republica Moldova.” Irina Strajescu, Directoare Executivă Fundația Moldcell.

UV3 este o dovadă clară a întăririi parteneriatului dintre Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere (MoU) semnat în 2022. Acest parteneriat include și consilierea cadrelor didactice cu privire la instrumentele, tehnologiile, și metodele utilizate în procesul de predare-învățare. Această colaborare holistică nu numai că aduce beneficii cetățenilor în vârstă, dar contribuie și la îmbunătățirea peisajului educațional și a alfabetizării digitale în Moldova.

Igor Șarov”Este un proiect foarte frumos, am crezut în viabilitatea acestuia. Știu că universitatea are un potențial enorm – la cele 40 de locuri care au fost oferite, la 180 de persoane care au optat și aceasta ne dă încredere.” Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova.

Cei 40 de participanți, cu vârsta de 60 de ani și peste, vor avea ocazia să participe în următoarele șapte luni la cursuri de „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Bunăstarea și comunicarea între generații” predate în limba română și rusă.

Alexei BuzuAlexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, evidențiază importanța UV3 în combaterea izolării seniorilor, afirmând: „Prin intermediul acestui program vârstnicii vor socializa, vor crea noi relații de prietenie și asta este foarte important pentru că avem foarte mulți vârstnici care sunt izolați și singuri.”

Feedback-ul participanților la proiect a fost extrem de pozitiv, cu un accent comun pe educație, valoarea comunicării intergeneraționale, dorința de îmbunătățire a cunoștințelor și a abilităților digitale.

În spiritul promovării dialogului intergenerațional și a învățării pe tot parcursul vieții, Irina Strajescu a reiterat: „Atât prin programul ”Abilități digitale conectează generații”, cât și prin proiectul Universitatea pentru Vârsta a Treia, ajutăm Moldova să devină un loc de trai mai bun, pentru că încurajăm învățarea pe parcursul întregii vieți, digitalizarea vârstnicilor și dialog între generații.”

Fundația Moldcell împreună cu partenerii s-au angajat să facă din UV3 o experiență transformatoare pentru vârstnicii din Moldova, oferindu-le posibilitatea de a trăi o viață activă,  de a se implica și de a socializa prin intermediul resurselor digitale.